Головна Хрестищенська гімназія Красноградської міської ради Реєстрація

Вхід

Вітаю Вас Гість | RSSСубота, 20.04.2024, 19:39
Меню сайту

Форма входу

Пошук

www.mon.gov.ua

http://pedpresa.ua

https://legalaid.gov.ua

Головна » 2021 » Січень » 11 » Щедрий вечір добрий вечір!
01:33
Щедрий вечір добрий вечір!

В українські оселі 13 січня приходить Щедрий вечір, або Маланка. Це свято сповнене світлом і добротою, а також відрізняється своїми унікальними традиціями і звичаями.  Одна з таких традицій - щедрівки - це так звані величальні народні пісні.  Вони виконуються  в Щедрий вечір.  Відповідно до звичаїв, щедрівки, як і колядки, величають господаря і його сім'ю. У колядках переважно прославляють народження Христа, а в щедрівках - бажають добробуту сім'ї, багатого врожаю тощо. 

Щедрують із вечора до півночі в переддень Святого Василя, чи, як ще кажуть – Старого Нового року, тобто 13 січня. За християнським календарем – це також день преподобної Меланії. Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарям про урочистості та справити гостини, які в народі так і називають – гостини Меланки.

Зранку цього дня господині готують другу обрядову кутю – щедру. Крім того, печуть млинці, пироги з сиром, варять вареники, щоб було чим гостити щедрувальників. На столі цього вечора також буде і скоромне – ковбаси, холодець, шинка.  До речі, щедра кутя є в основі багатьох звичаїв. Щоб помиритися, сусіди йшли одне до одного зі щедрою кутею, аби зустріти у злагоді Новий рік. Парубок, якому до того дівка викотила гарбуза, вдруге засилав сватів, сподіваючись на згоду.

Українські щедрівки для малят, дітей і дорослих: тексти найкращих пісень

Звечора до півночі щедрувальники обходять оселі. Щедрують переважно дівчата. А парубоцькі гурти «водять Меланку». Хлопці, вбрані у Меланку й Василя, Цигана, Смерть, Козу та інших персонажів, висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками.  На цілий світ відомий «Щедрик» – щедрівка в геніальній обробці Миколи Леонтовича. Її виконують в Україні, мало не всіх країнах світу, а в Америці, Британії, Канаді вона стала лейтмотивом Різдва у багатьох відомих кінофільмах.

Ще одна традиція стосується першого дня старого Нового року і зветься засівальними піснями.  14 січня – на Василя – щойно починає світати, йдуть посівати зерном. Зерно готується заздалегідь. Це може бути як пшениця, так і ячмінь або гречка. Посівальники вдягають теплі рукавиці, голими руками не можна посівати. Збіжжя беруть у рукавицю або в торбину. Спочатку йдуть до хрещених батьків та інших родичів і близьких.  Завітавши до хати, посівальник сіє зерном і вітає всіх із Новим роком та святом Василя.  Перший посівальник на Новий рік приносить до хати щастя. За народним віруванням, щастя до хати приносять лише хлопці, тому посівати дівчатам не годиться. Посівальники завжди були бажаними гостями, їх запрошували до столу, обдаровували пиріжками, яблуками, бубликами та іншими ласощами. А найщедріші дарунки діставалися тому, хто увійшов до оселі першим.

Традиції щедрування

Отож, нехай Новий рік буде радісним, а Різдво – світлим і вселяє надію. Нехай лунають у Вашій оселі сміх, колядки та щедрівки. Нехай не оминають Вашого дому посівальники з добрими побажаннями!Веселих свят! Смачної куті! Гарного настрою, миру й добра на весь рік!

Козацька рада знову оголошує челендж на оригінальне виконання щедрівки! Для цього Вам треба до 15.01.2021 вивчити щедрівку, записати її виконання на відео та скинути у соцмережу. Посилання на відео відправте класному керівнику або педагогу-організатору чи заступнику з виховної роботи. Виконання  може бути соло, парне чи сімейне. Може бути вертеп. 

Переглядів: 287 | Додав: Володимирівка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024Зробити безкоштовний сайт з uCoz